Klimatyzacja - wybór właściwego urządzenia

Klimatyzatory do domu oraz biuraKlimatyzacja w firmach czy lokalach usługowych jest już niemal standardem. Bardzo popularne jest również montowanie urządzenia w domu jednorodzinnym, a nawet mieszkaniu w bloku. Konkurencja na rynku urządzeń klimatyzujących jest bardzo duża. Osoba, która nigdy wcześniej nie musiała wybierać klimatyzacji, może być zaskoczona mnogością opcji dostępnych na rynku. Ze względu na różnorodność urządzeń można je dobrać niemal do każdego pomieszczenia. Obecnie problemem nie są już skosy w mieszkaniu czy niski sufit. Montowane są klimatyzacje przysufitowe, przypodłogowe, naścienne i nie tylko.

Zasada działania klimatyzacji

Zasada działania klimatyzacji opiera się na pobraniu energii w jednym miejscu i oddaniu jej w drugim. Cały proces odbywa się w miedzianych rurach łączących jednostkę wewnętrzną (zamontowaną w budynku) z jednostką zewnętrzną (znajdującą się przykładowo na elewacji). Wspomnianymi rurami płynie czynnik chłodniczy, który jest odpowiedzialny między innymi za pobieranie i oddawanie energii. Klimatyzatory umożliwiają precyzyjne kontrolowanie temperatury, w tym nie tylko chłodzenie, ale również grzanie. Dodatkowo system wentylacyjny może być zintegrowany z wentylacją. Nowoczesne klimatyzatory wyposażone są w funkcje osuszania, jonizacji czy oczyszczania powietrza, co jeszcze mocniej zwiększa komfort ich użytkowania. Prawidłowo dobrana, zamontowana oraz serwisowana klimatyzacja pozwala cieszyć się świeżym powietrzem dopasowanym do potrzeb przez cały rok.

Klimatyzacja do biura

Jednym z najistotniejszych czynników, na jaki należy zwrócić uwagę przy wyborze klimatyzacji do biura, jest metraż pomieszczenia, ilość osób i sprzętu, który będzie w nim pracował. Na tej podstawie konieczne jest dokonanie obliczeń, które wskażą nam jaka moc jest niezbędna, aby zapewnić komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Na rynku dostępnych jest kilka rozwiązań, a do najbardziej popularnych należą:

• klimatyzatory typu split (np. ścienne, podłogowo-sufitowe, kasetonowe, kanałowe),
  • klimatyzatory typu multisplit (obsługujące kilka pomieszczeń naraz),
  • klimatyzatory przenośne.

Klimatyzacja do mieszkania

Decydując się na wybór klimatyzacji do mieszkania konieczne jest dobranie urządzania patrząc na trzy najważniejsze parametry, czyli:

• cichą pracę,
  • energooszczędność,
  • pełen komfort nawiewu chłodnego lub ogrzanego powietrza.

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które działają w nieco odmienny sposób. Najprostszym rozwiązaniem będzie klimatyzator ścienny, który jest połączony z urządzeniem zewnętrznym montowanym najczęściej na balkonie. W niektórych mieszkaniach może nie być takiej możliwości, dlatego alternatywą może być urządzenie typu konsola, montowane zamiast kaloryfera. Działa ono w taki sposób, że chłodne powietrze wywiewane jest górą, a ciepłe dołem, co gwarantuje właściwą cyrkulację powietrza, zapewniając przyjemnąkomfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Skorzystanie z usług naszej firmy to gwarancja doboru odpowiedniego urządzenia oraz fachowego wykonawstwa. Oferujemy szeroki wybór klimatyzatorów (typu split, multisplit, przenośne) sprawdzonych producentów, między innymi Gree, LG, Sevra, Rotenso czy Haier.

Zapraszamy!