Klimatyzacja w firmie

Klimatyzacja w firmie to obecnie standard. Rzadko można spotkać sklepy, lokale usługowe czy pomieszczenia biurowe, które nie posiadają tego urządzenia. Praca podczas upałów jest mało efektywna, a koncentracja i poprawność wykonywania obowiązków może być zaburzona przez wysokie temperatury. Jeśli w Twoim biurze nie ma jeszcze zamontowanej klimatyzacji, warto rozważyć tę opcję.

Jaką klimatyzację wybrać do biura?

Na rynku dostępnych jest dużo klimatyzatorów o różnych parametrach. Dzięki doświadczeniu naszych instalatorów klienci mają gwarancję wyboru najbardziej funkcjonalnego i optymalnego urządzenia do swojego biura. Klimatyzacja niepoprawnie dobrana do warunków panujących w pomieszczeniu nie będzie wydajna i nie spełni swojej funkcji. Aby dokonać właściwego wyboru, należy zastanowić się nad następującymi aspektami:

• liczba pomieszczeń oraz ich typ, kształt i metraż,
  • miejsce montażu klimatyzacji,
  • ilość pracowników,
  • ilość sprzętu RTV i AGD,
  • pozycja i powierzchnia okien, a także nasłonecznienie.

Każdy z tych czynników wpływa na dobór urządzeń klimatyzacyjnych do biura. Najważniejszym z nich jest rodzaj pomieszczenia i jego metraż. W zależności od tego, czy pomieszczenie jest małe, czy może przestrzeń biura jest tzw. open space i zajmuje sporą część budynku, wybór klimatyzacji powinien być różny – głównie pod kątem mocy chłodniczej. Jeśli pomieszczenie jest niewielkie, ale pracuje w nim dużo osób i jest mocno nasłonecznione – również wymagana może być mocniejsza klimatyzacja. Sprzęt elektryczny znajdujący się w biurze generuje dodatkowe ciepło, co także wpływa na rodzaj wybranego urządzenia.