dwóch pracowników sprawdzający plany budynku podczas budowy

Dobór klimatyzacji do domu i biura

Dobór klimatyzacji do domu i biura warunkują indywidualne kryteria ustalane przez klienta, które należy sprawdzić jeszcze przed zakupem danego urządzenia. W analizie najważniejsza jest powierzchnia oraz rozmieszczenie klimatyzowanych pomieszczeń. Istotna jest również ilość okien oraz strona, na którą wychodzą, a także stopień nasłonecznienia. Dobór klimatyzacji warto jest powierzyć fachowcom. Nasza firma specjalizuje się w tego typu działaniach. Obliczamy zapotrzebowan[ie na konkretne urządzenia oraz wykonujemy projekt całej instalacji przed montażem klimatyzacji.

Błędny dobór klimatyzacji

Wielu producentów urządzeń oferuje kalkulatory klimatyzacyjne, które pozwolą na wstępny dobór urządzenia zgodnie z zadanymi kryteriami. Jednak podobnie jak każda instalacja – klimatyzacja nie zawsze charakteryzuje się podręcznikowymi rozwiązaniami. W przypadku dużych powierzchni biurowych, skomplikowanych brył budynku czy malej ilości miejsca do montażu jednostki niezbędna jest pomoc specjalistów. Błędny dobór klimatyzacji może nieść za sobą poważne konsekwencje:

• za duża moc chłodnica powoduje wyższe koszty zakupu oraz jest późniejszego użytkowania,
  • za mała moc klimatyzatora w porównaniu do chłodzonej powierzchni nie jest w stanie zapewnić pożądanej oczekiwań,
  • błędnie dobrana moc klimatyzatora powoduje szybkie zużycie urządzenia i jego podzespołem,
  • źle dobrane urządzenie w odniesieniu do warunków montażowych uniemożliwia jego poprawny serwis i konserwację.

Aby uniknąć tych błędów, zalecamy kontakt z wykwalifikowanym instalatorem.