Dobór klimatyzacji do domu i biura

Dobór klimatyzacji do domu i biura warunkują indywidualne kryteria ustalane przez klienta, które należy sprawdzić jeszcze przed zakupem danego urządzenia. W analizie najważniejsza jest powierzchnia oraz rozmieszczenie klimatyzowanych pomieszczeń. Istotna jest również ilość okien oraz strona, na którą wychodzą, a także stopień nasłonecznienia. Dobór klimatyzacji warto jest powierzyć fachowcom. Nasza firma specjalizuje się w tego typu działaniach. Obliczamy zapotrzebowanie na konkretne urządzenia oraz wykonujemy projekt całej instalacji przed montażem klimatyzacji.

Błędny dobór klimatyzacji

Wielu producentów urządzeń oferuje kalkulatory klimatyzacyjne, które pozwolą na wstępny dobór urządzenia zgodnie z zadanymi kryteriami. Jednak podobnie jak każda instalacja – klimatyzacja nie zawsze charakteryzuje się podręcznikowymi rozwiązaniami. W przypadku dużych powierzchni biurowych, skomplikowanych brył budynku czy malej ilości miejsca do montażu jednostki niezbędna jest pomoc specjalistów. Błędny dobór klimatyzacji może nieść za sobą poważne konsekwencje:

• za duża moc chłodnica powoduje wyższe koszty zakupu oraz jest późniejszego użytkowania,
  • za mała moc klimatyzatora w porównaniu do chłodzonej powierzchni nie jest w stanie zapewnić pożądanej oczekiwań,
  • błędnie dobrana moc klimatyzatora powoduje szybkie zużycie urządzenia i jego podzespołem,
  • źle dobrane urządzenie w odniesieniu do warunków montażowych uniemożliwia jego poprawny serwis i konserwację.

Aby uniknąć tych błędów, zalecamy kontakt z wykwalifikowanym instalatorem.