Nieprzyjemny zapach z klimatyzacji. Co robić?

Nieprzyjemny zapach wydostający się z układu klimatyzacji to w praktyce nie tylko kwestia dyskomfortu, ale także zdrowia. Okazuje się bowiem, że przyczyną jego pojawienia się mogą być bakterie chorobotwórcze rozwijające się w takim systemie. Co więc zrobić, gdy taki zapach już się pojawił?

Prawidłowe czyszczenie urządzenia

Jednym z kroków, które można wykonać samodzielnie jest dokładne wyczyszczenie klimatyzatora. Trzeba bowiem pamiętać, że skropliny spadają na specjalną tackę, jeśli jednak nie jest ona właściwie oraz regularnie czyszczona, wówczas stwarzane są idealne warunki do rozwoju grzybów oraz pleśni.

Te ostatnie są najczęstszą przyczyną nieprzyjemnego zapachu wydostającego się z urządzenia i właśnie dlatego kluczowe jest to, aby regularnie usuwać zanieczyszczania z wylotów powietrza. W tej sytuacji warto także zaniechać użytkowania urządzenia na jakiś czas, aby nie dochodziło do ewentualnego rozprzestrzeniania się patogenów.

Pomoc serwisantów konieczna od zaraz

Samo oczyszczenie może zdać się na niewiele, jeśli urządzenie nie było przeglądane od dłuższego czasu i w takiej sytuacji warto zdecydować się na kompleksowy serwis i naprawę klimatyzacji. Może bowiem okazać się, że źródło problemu leży głębiej i jakiekolwiek samodzielnie wykonywane czynności nie przyniosłyby żadnego efektu.

Przykładem jest dezynfekcja filtrów oraz parownika, a także zastosowanie specjalnego środka grzybobójczego. Fachowcy podczas takiej usługi sprawdzają też, czy ilość czynnika chłodzącego jest wystarczająca, aby urządzenie działo prawidłowo oraz było bezpieczne w użytkowaniu. Co ważne, z takiej pomocy należy korzystać regularnie. Najlepiej, aby było to dwa razy w ciągu roku, a jeśli urządzenie działa np. w restauracji, koniecznie trzeba korzystać z takich usług częściej.

Jak widać nieprzyjemny zapach wydostający się z układu klimatyzacji może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego urządzenie najlepiej unieruchomić, oczyścić we własnym zakresie oraz koniecznie skorzystać ze wsparcia serwisantów. Takie usługi oferujemy również w naszej firmie.