Jaka jest optymalna wilgotność powietrza w domu?

Żeby człowiekowi dobrze się mieszkało w jego własnym domu, musi w nim mieć odpowiednie warunki. Zasada ta dotyczy nie tylko urządzenia mebli i całego wystroju wnętrza, lecz również takich aspektów jak stan powietrza. Jasne jest bowiem, że w przytulnym domu musi się dobrze oddychać. To zaś gwarantuje kilka czynników, między innymi temperatura oraz wilgotność powietrza.

Jeżeli w domu panuje odpowiednia wilgotność, ma to zasadniczy wpływ nie tylko na samopoczucie zamieszkujących budynek osób, ale także na stan elementów wyposażenia. Jaka jest optymalna wilgotność powietrza, przy której zarówno oddycha się bez przeszkód, jak i można być spokojnym o domowe sprzęty? Zasadniczo w pomieszczeniach zamkniętych poziom wilgotności powietrza powinien się mieścić między trzydziestoma a sześćdziesięcioma pięcioma procentami. Zarówno w przypadku gdy jest niższy, jak i w przypadku gdy jest wyższy, może to prowadzić do niekorzystnych sytuacji. Pierwszy z tych wariantów ma niekorzystny wpływ na drogi oddechowe, które, pozbawione wilgoci, mogą zostać podrażnione. Natomiast zbyt wilgotne powietrze również nie jest dobre. Może przyczynić się chociażby do rozwoju takich organizmów jak grzyby czy pleśń. Generalnie rzecz biorąc, najlepiej jest, gdy w temperaturze pokojowej (ok. 20-22°C) wilgotność powietrza wynosi między czterdzieści a sześćdziesiąt procent. Jest to dobre zarówno dla mieszkańców, jak i dla całego wyposażenia domu.

Sposoby na zapobieganie nieoptymalnej wilgotności

Co robić, jeżeli wilgotność powietrza odbiega od normy? Najprostszym sposobem, w jaki można sobie poradzić z odchyleniami, jest wietrzenie. Dzięki niemu da się poradzić zarówno z nadmierną suchością, jak i z nadmierną wilgotnością. Z pewnością rozwiązaniem godnym rozważenia jest również zainstalowanie w domu systemu wentylacji. Dzięki niemu powietrze będzie na bieżąco wymieniane nawet wówczas, gdy mieszkańcy nie będą otwierać okien (jest to więc dobra opcja w obliczu długiej nieobecności domowników).