Jaka jest optymalna temperatura do życia?

para na żółtej kanapie obok wentylatoraPrzebywanie w skrajnie gorących bądź zimnych temperaturach bywa męczące dla naszego ciała. Przy zbyt wysokiej temperaturze rozleniwiamy się, jest nam ciężko funkcjonować, a co dopiero pracować. Podobnie przy zbyt małej ilości stopni Celsjusza – pojawiają się drgawki i nie możemy się skupić. Jaka jest więc optymalna temperatura do życia?

Jaka temperatura jest dla nas najlepsza?

Wiele osób ustawiając wysokość temperatury w domu czy w pracy kieruje się swoimi upodobaniami. Jedni lubią chłodne powietrze, w okolicy 18 stopni Celsjusza, a inni wolą przytulne ciepło w okolicy 24-25 stopni Celsjusza. To, w jakiej temperaturze czujemy się najlepiej, w dużej mierze zależy od wilgotności powietrza.

Warto wiedzieć, że wysokość temperatury w mieszkaniu wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na nasze zdrowie. Zalecana temperatura w pomieszczeniach mieszkalnych to 22 stopnie Celsjusza. Jest to temperatura zapewniająca komfort cieplny oraz utrzymująca wilgotność powietrza w pomieszczeniu na poziomie 30%. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu nasze drogi oddechowe nie są narażone na wysychanie i unikają w ten sposób zwiększonej podatności na rozwój wirusów oraz bakterii.

Nieodpowiednia temperatura to nie tylko brak koncentracji, ale także problemy ze snem. W sypialni zalecana jest niska temperatura, około 17-19 stopni Celsjusza, dzięki której nasz sen jest głębszy, a co za tym idzie – lepiej odpoczywamy. Podobna temperatura zalecana jest także w kuchni, ponieważ gotując czy piekąc i tak podnosimy ją o kilka stopni. W salonie i pokoju dziecięcym zaleca się 20-22 stopnie Celsjusza, a w łazience około 22-24 stopni.

Jak regulować temperaturę?

W zimie przy zbyt niskiej temperaturze wystarczy odkręcić kaloryfery, jeśli mieszkamy w bloku, bądź rozpalić w piecu, jeżeli mieszkamy w domu jednorodzinnym. Jednak jak radzić sobie z wysoką temperaturą w lecie? Warto rozważyć montaż klimatyzacji.

Montaż klimatyzacji to szybki sposób na zmniejszenie temperatury w danym pomieszczeniu. Wystarczy włączyć i ustawić odpowiednią temperaturę, a już po chwili będziemy cieszyć się doskonałymi warunkami do pracy bądź odpoczynku. Klimatyzacja może stanowić także dodatkowe urządzenie grzewcze w czasie zimy, dzięki czemu będziemy mogli użytkować ją cały rok.