Jak działa klimatyzator?

osoba z pilotem od klimatyzacjiLato potrafi doskwierać, szczególnie gdy w upalne dni musimy siedzieć w biurze lub domu, zamiast wypoczywać na plaży lub w wodzie. Człowiek czuje się najlepiej w 23° -26°C, kiedy wilgotność powietrza pozycjonuje się w granicach 50%. Kiedy temperatura wzrasta, nasze ciało oddaje nadmiar ciepła poprzez pocenie się.

Otwarcie okna w słoneczny dzień może tylko pogorszyć sprawę. Aby uniknąć dyskomfortu, w coraz większej ilości miejsc pojawia się klimatyzacja.

Należy jednak pamiętać, że szybka zmiana skrajnych temperatur może nam zaszkodzić. 7 stopni to różnica, z jaką nasz organizm jest w stanie sobie poradzić bez problemu.

Najkorzystniejsza prędkość powietrza w strefie przebywania ludzi to 0,2 – 0,5 m/s.

Jeśli jeden z powyższych warunków jest niezachowany, może doskwierać nam uczucie parności, duszności lub przeciągu.

Zaburza to prawidłowe funkcjonowanie i może np. obniżać wydajność pracowników. Nie można również zapominać, aby powietrze w pomieszczeniu było czyste. Istotna jest odpowiednia zawartość tlenu.

Budowa oraz działanie

Lodówka i klimatyzacja mają ze sobą dużo wspólnego. Działają na podobnej zasadzie. W parowniku dochodzi do ochłodzenia otaczającego powietrza, a ciepło ściągane przez czynnik chłodniczy transportowane jest do skraplacza i usuwane na zewnątrz.

Wszystko działa dzięki wentylatorom, które zwiększają przepływ powietrza wokół parownika i skraplacza, a także dzięki sprężarce zasilanej prądem.

Istnieje więc 6 podstawowych elementów klimatyzacji, jakimi są skraplacz, sprężarki, parownik, 2 wentylatory oraz zawór rozprężony.

Sprawność urządzeń chłodzących i grzewczych określają dwa podstawowe wskaźniki wyrażane w W/W

• EER - Współczynnik wydajności chłodniczej – nakreśla nam on stosunek mocy chłodniczej do mocy pobranej przez sprężarkę urządzenia chłodniczego

COP - Współczynnik wydajności energetycznej – określa proporcje mocy grzewczej do mocy pobranej przez urządzenie grzewcze

Aby uporać się z dużym hałasem, jaki wytwarza klimatyzacja podczas działania, większość elementów umieszczona jest w jednostce na zewnątrz. W środku znajduje się jedynie wentylator (odpowiadający za przepływ powietrza) oraz parownik.