Czy klimatyzacja wywiera negatywny wpływ na zdrowie?

Klimatyzacja stała się nieodłącznym elementem wyposażenia biurowców, ale również wielu mieszkań i domów jednorodzinnych. Jest to związane ze zmieniającymi się warunkami klimatycznymi, ale też z nowymi wytycznymi dotyczącymi budynków. Sprawdzamy, czy klimatyzacja może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Zadania klimatyzacji

Głównym zadaniem klimatyzacji jest chłodzenie powietrza w budynku, w którym została zamontowana. Zanim powietrze zostanie dostarczone do pomieszczenia przez klimatyzator, poddawane jest obróbce, dzięki której zyskuje żądaną temperaturę. Obniżenie temperatury zwiększa komfort przebywania i funkcjonowania w pomieszczeniu. Klimatyzacja przemysłowa ma na celu zapewnianie parametrów powietrza optymalnych z punktu widzenia procesów produkcyjnych. Klimatyzacja pełni też zadanie swoistego oczyszczacza powietrza, szczególnie tam, gdzie jest to niezbędne jak na przykład w zakładach farmaceutycznych czy salach operacyjnych.

Klimatyzacja a zdrowie człowieka

Głównym zadaniem klimatyzacji jest wymianawentylacja oraz oczyszczenie powietrza. Dzięki nowoczesnej technologii zastosowanej w obecnie montowanych urządzeniach, klimatyzacja nie tylko nie szkodzi zdrowiu człowieka, ale jest również najlepszym sprzymierzeńcem alergików. Specjalne filtry montowane w klimatyzatorach skutecznie usuwają kurz znajdujący się w powietrzu, a także roztocza, sierść zwierząt i pyłki. Jednak aby klimatyzacja spełniała swoje zadanie i nie szkodziła, konieczne jest jej regularne czyszczenie i serwisowanie. Producenci zalecają, by czyszczenie i serwis klimatyzacji wykonywać co najmniej dwa razy w roku. Klimatyzacja, która nie jest regularnie czyszczona nie będzie działać sprawnie, a ponadto stanie się siedliskiem szkodliwych dla zdrowia grzybów i bakterii.

Odpowiednio serwisowana i rozsądnie użytkowana klimatyzacja, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Aby była sprzymierzeńcem, należy przestrzegać kilku zasad – przede wszystkim unikać dużych różnic temperatur między pomieszczeniem, a warunkami na zewnątrz oraz przebywania bezpośrednio pod nawiewem klimatyzatora. Warto również regularnie nawilżać gardło i oczy.

klimatyzacja