3 ciekawostki na temat klimatyzacji, o których nie miałeś pojęcia

klimatyzator na ścianieWokół klimatyzacji narosło wiele mitów. Sprawdźmy, czy przebywanie w klimatyzowanym pomieszczeniu jest rzeczywiście groźne dla zdrowia i jakie dodatkowe funkcje może pełnić domowy klimatyzator.

Klimatyzacja a przeziębienie

Wiele osób twierdzi, że stała ekspozycja na działanie klimatyzatora ma negatywny wpływ na kondycję zdrowotną. Przekonanie, jakoby przeziębienie było schorzeniem wywołanym przez zimne powietrze, jest całkowicie mylne. Przeziębienie to choroba spowodowana przez działanie drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu, a nie samo powietrze. Pomimo że zmiana temperaturę może przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego, do właściwego zachowania potrzebne są wirusy, których nie ma w oczyszczonym i klimatyzowanym pomieszczeniu.

Użytkownicy, którzy przestrzegają zasad prawidłowej eksploatacji klimatyzatora i dbają o czystość filtrów, nie muszą obawiać się o zachorowanie.

Klimatyzacja generuje duże koszty energii elektrycznej

Zakup i instalacja klimatyzatora to dość spory jednorazowy wydatek. Średniej jakości klimatyzatory przenośne, które z powodzeniem sprawdzą się w domowym zaciszu, kosztują ok. 1000 zł. W przypadku nowoczesnych klimatyzatorów typu multisplit, które ogrzewają więcej niż jedno pomieszczenie, sumaryczne koszta zakupu są nieco większe. Nowoczesne klimatyzatory dają możliwość montażu kilku jednostek wewnętrznych podłączonych do urządzenia zewnętrznego ozdobnym awizowanej mocy.

Co ciekawe, instalacja klimatyzacji może wygenerować dużo oszczędności w okresach jesienno-zimowych. Zaawansowane urządzenia chłodzące-grzewcze pracują w bardzo trudnych warunkach pogodowych, kiedy temperatura za oknem dochodzi do -15 stopni Celsjusza. Oznacza to, że większość mieszkań może być dogrzewana w taki sposób przez całą zimę – to o wiele tańsze rozwiązanie niż grzaniem przy pomocy grzejników elektrycznych.

Wentylacja grawitacyjna

Wentylacja grawitacyjna to system dość wadliwy i charakteryzujący się wieloma niedociągnięciami. Wskutek naturalnego ruchu powietrza dochodzi do znacznych strat ciepła zimą i problemów eksploatacyjnych latem, kiedy wskutek niesprawnej cyrkulacji ciepłe powietrze nie uchodzi na zewnątrz. Nowoczesne urządzenia klimatyzacyjne pozwalają odzyskiwać energię z mas wypychanych z budynku (rekuperacja), umożliwiając ekonomiczne zarządzanie ciepłem wytworzonym w domu.